Приютівський ЗДО ”Світлячок”, Приютівка
Кіровоградська область, Олександрійський район

особливості зимового меню

ОСОБЛИВОСТІ ЗИМОВОГО ХАРЧУВАННЯ: ПРОДОВЖУЄМО ЗНАЙОМИТИСЬЯ ЗІ ЗМІНАМИ В ХАРЧУВАННІ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

Особливості зимового меню: продовжуємо знайомитися зі змінами в харчуванні  для закладів освітиСтратегічна мета реформи шкільного харчування – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи зміцненню дитячого імунітету та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305, передбачено складання примірного сезонного меню для забезпечення різноманітності харчових продуктів, набору страв, що пропонуються здобувачам освіти, та створення правильного асортименту буфету. Визначають 4 основних сезонних меню: осіннє, зимове, весняне і літнє.

Коли говориться про сезонність меню, то мається на увазі використання в різні сезони притаманні для них продукти.

У холодну пору року організм потребує особливої уваги. Світловий день скорочується, виникає нестача вітаміну D, а це призводить до зниження працездатності, постійної втоми, сонливості та в цілому сильно позначається на здоров'ї дитини. Зима – прекрасна пора року, але для того, щоб нормально «пережити» цей сезон, потрібно знати особливі правила «зимової поведінки». Важливо звернути увагу на раціон харчування і відкоригувати його з урахуванням цієї пори року.

Холодна і сира погода послаблює імунітет, тому діти восени і взимку хворіють частіше.Для підтримання здоров’я й ефективної роботи організму вкрай важливе повноцінне здорове харчування, багате на поживні речовини.Взимку харчування дитини потрібно відкоригувати з урахуванням особливостей цієї пори року.Є кілька необхідних порад:

  1. Калорійність продуктів

У зимовий час людський організм «працює» виробляючи більше тепла. Він змушений це робити, щоб підтримувати постійну температуру тіла. Тепло «черпається» з енергії, укладеної в продуктах харчування. Тому в зимовий час раціон харчування повинен бути більш енергоємним. Калорійність продуктів повинна бути вищою, ніж в літній час. Так, необхідно ввести в раціон більше білків. Рекомендується вживати страви з риби, птиці та м'яса, сири тверді, сир кисломолочний, масло вершкове, страви з яєць.

  1. Правильні овочі

Овочі містять клітковину, багато корисних вітамінів і мінеральних речовин. Вони допомагають тримати масу тіла під контролем, а також підтримувати імунітет. У зимовий час краще не купувати вирощені в теплицях помідори та огірки, а віддати перевагу продуктам осіннього врожаю - в них є максимум корисних вітамінів, мінералів і мікроелементів. Тому потрібно вживати різні види капусти, моркву, буряк, ріпу, цибулю, часник, бобові, гарбуз, біле коріння (петрушка, пастернак, селера), зимові сорти редису та редьки.

  1. Не забуваємо про фрукти!

Це допоможе зберегти здоров'я, бадьорість і працездатність організму. Сезонні фрукти - апельсини, мандарини, банани, хурма та інші, які принесуть чимало користі. До того ж урізноманітнити раціон можна за допомогою заморожених ягід або сухофруктів.

  1. Вітаміни - наше все

У холодну пору важливо забезпечити організму вітамінами. Фрукти, ягоди, овочі та білкові продукти, звичайно, вносять свій вклад в раціон харчування, але не варто забувати про інші джерела корисних речовин:

Свіжа зелень багата фітонцидами, які борються з інфекціями.

Квашена капуста, огірки і мочені яблука містять вітамін С. Взимку їх варто їсти частіше.

Від вітру і морозу захищає вітамін Е. Необхідні рослинні жири. Соняшникова, лляна, оливкова олія щодня повинно входити до складу страв. Можна давати дитині горіхи і насіння, в них досить багато жирів, а також містяться рослинні білки, корисні для організму.

Урізноманітнити види хлібу з різного борошна та додати корисної випічки.

  1. Головне - пити!

Про користь води можна говорити дуже довго. Не секрет, що вона виводить токсини, регулює температуру тіла, омолоджує шкіру і знижує ризик інфекційних захворювань. Зазвичай багато воду п'ють в жарку пору року, але взимку потрібно теж випивати не менше 1-1,5 літри. Інша кількість допускається у вигляді чаїв, компотів і т. д.

Однак в будь-якому випадку розроблене зимове меню має відповідати нормам, встановленим державою. При цьому, норми харчування повинні бути дотримані.

Правильне харчування школяра взимку забезпечить його організм необхідною енергією. Це дасть можливість організму підтримувати нормальну температуру тіла та імунну систему, що допоможе уникнути простудних захворювань. Таким чином у дитини буде енергія для того, щоб продуктивно засвоювати знання, отримані в школі.

Нагадуємо про затвердження рекомендованого МОЗ України примірного чотиритижневого сезонного меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період. Меню, рекомендоване МОЗ, дозволяється використовувати без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби за умови 100% використання всіх компонентів страв та без змін процесів приготування.

Харчування дітей в закладах освіти має здійснюватись відповідно до затвердженого для закладу (відділу освіти територіальної громади) та погодженого з територіальним органом Держпродспоживслужби примірного чотиритижневого сезонного меню. Тож з цього приводу фахівці Держпродспоживслужби постійно надають консультації відповідальним за харчування в закладах освіти.

 

 

 

 

Олександрійське районе управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *